Следвайте Гласове в ТелеграмНа 28 януари Мила Михова ще се изправи

...
Следвайте Гласове в ТелеграмНа 28 януари Мила Михова ще се изправи
Коментари Харесай

Сопраното Мила Михова дебютира със Софийската филхармония като партньор на световнопризнатия бас-баритон Брин Терфел

Следвайте " Гласове " в Телеграм

На 28 януари Мила Михова ще се изправи за първи път пред Софийската филхармония като сътрудник на един от най-обичаните оперни артисти на нашето време сър Брин Терфел. Уелският бас-баритон пожела да поддържа българска певица при своята първа изява в София и след консултация с маестро Найден Тодоров се спря на Мила поради нейния пресен глас, вокално майсторство и заразяваща артистичност. 

Увертюри, арии и дуети от обичани опери ще чуе публиката в зала “България “. Сред тях песен на Мефистофел из първо деяние от едноименната опера от Ариго Бойто, песен на дон Базилио из първо деяние от операта „ Севилският бръснар “ от Росини, дует на Адина и Дулкамара из второ деяние от операта „ Любовен балсам “ от Доницети, Медитация и песен на Таис из второ деяние от едноименната опера от Масне, песен на Луиза от сарсуелата „ Дъщерите на Зеведео “ от Руперто Чапи. Арии от опери на Вагнер, няколко емблематични песни от мюзикъла „ Цигулар на покрива “, песен на Мария от „ Уестсайдска история “ и The Impossible dream ”  от мюзикъла „ Човекът от Ла Манча “ допълват блестящата вечер, съчетала най-хубавото от няколко жанра и столетия. 

 „ За мен е голямо благополучие, че ще стартира годината си с тъкмо този концерт. Тази наслада е освен поради вълнението от партньорството с актьор от мащаба на Брин Терфел, който е безусловно ентусиазъм за мен и всички сътрудници от моето потомство, а и тъй като тъкмо тази театрална среща ще означи и дебютът ми със Софийска филхармония, който очаквам от дълго време. “ - споделя Мила Михова.

Първите си стъпки в операта тя прави под зоркия взор на майка си – оперната прима Дарина Такова, която е и нейна първа учителка. Стипендиант е на фондация „ Райна Кабаиванска ” към Нов български университет и фондация „ Борис Христов ” в Националната академия „ Санта Чечилия ” в Рим, където специализира при Рената Скотто.

През август 2015 година дебютира като Фиордилиджи в „ Така вършат всички “ от В. А. Моцарт на оперния фестивал Опероса в Херцег Нови, Черна гора. Следват изявите ѝ в  9-та симфония от Бетовен (с Оркестра де Камаса де Каскайш и Оейраш в Португалия), функциите на Лучия в „ Лучия ди Ламермур ” от Доницети, Фортуна и Друзила в „ Коронацията на Попея ” от Монтеверди. През 2018 година е определена да се включи в Accademia Rossiniana „ Alberto Zedda ” на Росиниевия оперен фестивал в Пезаро – Италия, където взе участие в голям брой майсторски класове, семинари и концерти и дебютира като Мадам Кортезе в „ Пътуване до Реймс ” от Росини в Teatro Rossini. Тя взе участие като солист в осъществяването на „ Стабат матер ” от Росини в България и „ Малка тържествена меса ” в Le Grand Amphitheatre de la Sorbonne  – Париж (в концерт проведен от ROF). Има богата концертна активност в Италия, Испания, Германия и други

По покана на фестивала ppIANISSIMO  заедно с Николай Стойков основават плана BJORK Alternative, който показва исландската изпълнителка и композиторка Бьорк с аранжименти на някои от най-известните ѝ песни във версия за оперна певица и съпровод на клавесин, челеста и пиано. По покана на Radio France Musique, извършват онлайн капсулна версия на този план, предаван от Theatre de l’Alliance Francaise в Париж. През 2021 година осъществя рециталите „ Славеят и Розата ” и „ Другото белканто ” с пианистката Василена Атанасова.

Сред настоящите ѝ задължения се открояват дебют като Абигаиле в “Набуко ” на Джузепе Верди в операта в Майнц, Германия, дебют в опера в Аугсбург, Германия в ролята на Мадама Кортезе в “Пътуване до Реймс ” на Росини, “Набуко ” на фестивала Opera Open в Пловдив и в Държавна опера Варна, както и поредност рецитали в страната и чужбина.

Ограничен количество билети за концерта към момента са налични на касата на зала „ България " и в Ивентим. 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР